Plexiglas

Plexiglas, ook wel acrylaat genoemd, is een kunststofsoort die lichter, sterker en duurzamer is dan standaard dubbel glas. Het wordt daarom vaak gebruikt voor toepassingen buitenshuis.

Plexiglas prijzen

Plexiglas is in uiteenlopende diktes verkrijgbaar. De gemiddelde prijs hangt sterk af van de dikte van de plaat. Kiest u voor niet al te dik plexiglas, dan zijn de prijzen te vergelijken met de prijzen van standaard dubbel glas. Ter indicatie noemen we hieronder een drietal veelvoorkomende diktes met de gemiddelde prijzen erbij. Het kan voorkomen dat u bij ‘prijsstunters’ lagere prijzen tegenkomt, maar een realistisch beeld van de prijzen helpt u waarschijnlijk meer dan een te rooskleurig plaatje. De prijzen per vierkante meter plexiglas zijn gemiddeld:

  • 3 millimeter: € 50 per m2
  • 5 millimeter: € 65 per m2
  • 8 millimeter: € 100 per m2

Dit zijn alleen de prijzen voor het plexiglas zelf. Wilt u dit laten plaatsen door een professional, dan komen hier nog plaatsingskosten bij. Let op dat vooral deze plaatsingskosten onderling sterk kunnen verschillen. Het is daarom altijd aan te raden eerst de prijzen van verschillende aanbieders van plexiglas naast elkaar te leggen. Vraag hiervoor gratis en vrijblijvend offertes aan van specialisten in uw regio, en bespaar tot wel 40% op de uiteindelijke kosten voor plexiglas.

Plexiglas

Wat is plexiglas?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is plexiglas officieel geen glassoort, maar kunststof. Het is echter zo helder en transparant, dat het vaak voor dezelfde functies wordt gebruikt als glasplaten. Omdat helder plexiglas een zeer hoge lichtdoorlaatbaarheid heeft (92%),
is het verschil met echt glas ook vrijwel niet te zien. Andere namen voor plexiglas zijn perspex en acrylglas, en de officiële naam van het materiaal is Acrylaat, maar wij houden in dit artikel de gebruikelijke benaming plexiglas aan. Plexiglas heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van gewoon glas, die we hieronder zullen bespreken:

  • Sterker dan glas
  • Minder gewicht
  • Eenvoudig te bewerken
  • Duurzaam

Sterker dan dubbel glas

Plexiglas is dus geen echt glas, maar een kunststof. Hierdoor is het vele malen sterker dan glas. De bekendste eigenschap van plexiglas is dat het flexibeler en stootvaster is dan glas, en dus minder snel zal breken. Een nog iets sterkere variant is polycarbonaat, dat bijvoorbeeld ook regelmatig wordt toegepast voor daken van schuren en carports etc. Een polycarbonaat plaat is ruim 250 maal sterker dan glas, en daarmee vrijwel onbreekbaar.

Minder gewicht

Bovendien is plexiglas ongeveer half zo zwaar als gemiddelde glassoorten. Een plaat met een dikte van 5 mm weegt per vierkante meter slechts 6 kilo. Daarmee is plexiglas uitermate geschikt voor toepassingen waar een grote gewichtsbesparing gewenst is ten opzichte van glas. Denk daarbij aan ramen in caravans, grote aquaria, windschermen in de tuin, daken van carports, of aan een eenvoudig te monteren voorzetraam tegen kou en tocht.

Eenvoudig te bewerken

Een andere gunstige eigenschap van plexiglas is dat het goed is te bewerken. Omdat het geen echt glas is, versplintert het niet, waardoor het in allerlei vormen is te produceren. De vaardige doe-het-zelver kan ook zelf aan de slag met het bewerken van plexiglas platen; met een fijne figuurzaag die met zeep is ingesmeerd kunt u een heel eind komen. Daarnaast is plexiglas bij leveranciers vaak in vele verschillende kleuren, diktes en afmetingen verkrijgbaar. Voor ieder wat wils dus.

Plexiglas is duurzaam

In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, doet plexiglas qua warmte-isolatie niet onder voor gemiddelde glassoorten. Daarnaast is plexiglas doorgaans licht- en UV-bestendig, en kan het goed tegen allerlei weersomstandigheden. Uitermate geschikt dus om buiten te gebruiken! Plexiglas is duurzaam, verkleurt en verweert niet, en blijft er vele jaren lang uitzien als nieuw.

Zijn er ook nadelen?

Plexiglas is weliswaar steviger dan glas, maar aan de oppervlakte zachter, en daardoor gevoeliger voor krassen. Bovendien wordt plexiglas meestal ook niet gebruikt op plaatsen waar veiligheid voorop staat, omdat het kunststof minder bestand is tegen hitte, en bovendien brandbaar. Bent u op zoek naar glas met de stevigheid van plexiglas, maar daarbij nog extra veilige eigenschappen, overweeg dan eens één van de volgende opties:

Vraag nu plexiglas offertes aan

Bent u geïnteresseerd en wilt u plexiglas laten plaatsen in of om uw woning? Zorg dan dat u eerst in alle rust de verschillende prijzen van plexiglas leveranciers naast elkaar legt. Dat kunt u doen door gratis offertes aan te vragen van specialisten bij u in de regio. Consumenten die u voorgingen, bespaarden vaak fors op de aanschaf van plexiglas. Als u daarnaast kiest voor plexiglas met een CE-keurmerk, weet u zeker dat u hier lang plezier van hebt.

Plexiglas offertes vergelijken