Inbraakwerend glas

Inbraakwerend glas is speciaal ontwikkeld om moeilijk te kunnen breken. Wat zijn de eigenschappen van dit glas, de gemiddelde prijzen en hoe laat u professioneel inbraakwerend glas in uw woning plaatsen?

Prijzen

Inbraakwerend glas is een vorm van gelaagd glas, bestaande uit meerdere glasplaten met een sterke laag folie ertussen. In de samenstelling van het glas zijn veel verschillende variaties mogelijk, bijvoorbeeld in het aantal glaslagen of het soort folie waarvoor wordt gekozen. De keuze is erg divers, net als de prijzen. Om u toch een indicatie te geven van de plaatsingskosten voor inbraakwerend glas, geven we hieronder een aantal veel voorkomende gemiddelde prijzen:

  • € 40 – 80 per m2 voor éénzijdig gelaagd glas
  • € 80 – € 120 per m2 voor tweezijdig gelaagd
  • € 100 – € 140 per m2 voor gelaagd glas met extra sterk folie

Vraag altijd advies en offertes aan!

Let op: de bovenstaande prijzen zijn niet meer dan een indicatie. Inbraakwerend glas is verkrijgbaar in vele verschillende varianten, en wordt doorgaans op maat geleverd, in overleg met een glasleverancier. Het is daarom raadzaam om altijd eerst contact te leggen met een professionele glaszetter. Die kan het beste uw situatie inschatten en advies geven over de meest geschikte soort inbraakwerend glas. Vraag daarom gratis en vrijblijvend offertes aan bij meerdere glasbedrijven uit uw regio, laat u adviseren en vergelijk de prijzen voor inbraakwerend glas.

Niet dik, maar gelaagd glas

Rondom inbraakwerend glas moeten twee misverstanden de wereld uit worden geholpen. Allereerst: dubbel glas is niet per se inbraakwerend. Weliswaar gaat het hierbij om 2 glasplaten, wat het glas iets dikker maakt dan enkel glas, maar het blijven onverstevigde ruiten die makkelijk te breken zijn. Dat de inbraakwerendheid van glas niet wordt bepaald door de dikte, is het tweede misverstand. Inbraakwerend glas hoeft niet per se heel dik te zijn, het gaat om de gelaagdheid van de glasplaten en de taaiheid van het folie wat daartussen zit.

Hoe werkt het?

Inbraakwerend glas bestaat uit 2 of meer glasplaten, die onder hoge temperatuur zijn versmolten met een sterke, transparante laag kunststof folie. Dit folie is taai van structuur en erg moeilijk te scheuren. Inbraakwerend glas wordt tijdens de productie voortdurend getest volgens Europese normen. Er wordt dan een label aan gehangen, een zogenaamde P-klasse. Die zult u vinden op een offerte, wanneer u die heeft aangevraagd. Afhankelijk van de kracht van het glas, kan dat variëren van P1 tot en met P8. Hieronder ziet u zo’n test in beeld: een ronde stalen kogel valt van een bepaalde hoogte op een glasplaat. Hoe langer de glasplaat ‘heel’ blijft onder deze impact, hoe hoger de P-waarde die er uiteindelijk aan zal worden gegeven.

Hoe sterk is inbraakwerend glas?

Inbraakwerend glas met de hoogste P-waarden is bestand tegen +/- 70 inslagen met een bijl. Met inbraakwerend glas kunt u dus vrij zeker zijn van uw veiligheid en die van uw eigendommen. Bovendien hoeft een ruit niet onverwoestbaar te zijn; vertraging is vaak al voldoende om een inbreker af te schrikken.

Combineren met isolatieglas

Inbraakwerend glas is van zichzelf niet isolerend, omdat er tussen de glasplaten en het folie geen isolerende laag lucht kan zitten. Het is echter wel mogelijk om deze twee soorten te combineren, dus om dubbel glas te laten plaatsen met een extra inbraakwerende laag. Zo profiteert u niet alleen van dit veilige glas, maar ook van de isolerende eigenschappen van dubbel glas, waardoor u uw woning meer comfort geeft en aanzienlijk bespaart op uw stookkosten.

Andere vormen

Er zijn nog andere glassoorten die bepaalde inbraakvertragende of -werende eigenschappen hebben. Twee voorbeelden:

  • Draadglas ziet u vaak in deuren of ramen in openbare gebouwen. Het glas zelf is vrij dun en daarom niet zozeer sterk, maar door de constructie met metalen draden zal het glas bij een inslag minder snel uit elkaar vallen. Zo heeft draadglas zowel een inbraak- als brandvertragende functie. Omdat het glas zelf betrekkelijk dun is, liggen de prijzen voor draadglas lager dan die voor gelaagd inbraakwerend glas.
  • Plexiglas is eigenlijk geen echt glas, maar een kunststof, dat echter qua helderheid nauwelijks onderdoet voor glassoorten. Het is vele malen sterker en stootvaster dan glas, en zal dus veel minder snel breken bij pogingen om de ruit door te krijgen. Toch wordt niet altijd voor plexiglas gekozen, omdat de oppervlakte van het materiaal zachter is en dus kras- en vuilgevoeliger.

Altijd een glaszetter inschakelen

Het is altijd aan te raden om inbraakwerend glas te laten plaatsen door een professionele glaszetter. Hoe dik uw inbraakwerende glas ook is, een correcte montage ervan is minstens zo belangrijk als de dikte van het glas. Bent u benieuwd geworden naar dit speciale glas, dan kunt u gratis en geheel vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere glasspecialisten in uw regio. Door slim en in alle rust de prijzen en adviezen te vergelijken, kunt u tot wel 40% besparen op de uiteindelijke aanschaf van inbraakwerend glas.