Gehard glas

Gehard glas is vijf maal sterker en stootvaster dan enkel of dubbel glas. Het is speciaal gemaakt om moeilijk te kunnen breken. Maar als het ooit breekt, dan breekt het ook goed – én veilig!

Gehard glas prijzen

De gemiddelde prijzen voor gehard glas beginnen bij € 40 per m2. We hebben het dan over de dunste soort gehard glas, namelijk glas van 4mm. Afhankelijk van de dikte van het glas en eventuele speciale opties kan de prijs omhoog gaan. Zo is gehard glas verkrijgbaar in verschillende kleuren, transparant en mat, met speciale motieven, en tot diktes van wel 15mm. Als we echter uitgaan van de gebruikelijke eigenschappen, komt u uit op de volgende gemiddelde kosten:

  • Gehard glas: € 40 – € 80 per m2
  • Plaatsingskosten door glaszetter: € 40 – € 70 per m2

Tot 40% besparen met gehard glas offertes

De tarieven voor het glas zelf liggen meestal redelijk vast, maar vooral de arbeidskosten voor een glaszetter verschillen nogal per bedrijf. Wilt u dus gehard glas of ander dubbel glas laten plaatsen, dan is het altijd aan te raden om eerst bij verschillende glaszetters een offerte aan te vragen, en die offertes naast elkaar te leggen. Dubbelglas-Weetjes helpt u hierbij: op deze pagina kunt u eenvoudig offertes aanvragen bij glaszetters in uw regio. Dit is gratis en u zit nergens aan vast. Consumenten die van deze service gebruik maakten, bespaarden tot wel 40% op het laten plaatsen van gehard of dubbel glas.

gehard glas keuken

Sterk en stootvast

In tegenstelling tot dubbel glas of gelaagd glas, wordt met gehard glas meestal gedoeld op één glaslaag. Bij gehard glas gaat het in mindere mate om de dikte van het glas, maar vooral om de productietechniek waarmee dit glas zeer sterk wordt gemaakt. Door extreme verhitting van de glasplaat, gevolgd door snelle afkoeling, ontstaat een zogenaamde ‘trekspanning’ die het glas zeer sterk en hard maakt. Hierdoor is het geschikt voor toepassingen waarbij het glas veilig en stootvast moet zijn.

Zelfs veilig als het breekt

Gehard glas is stootvast en is erop gemaakt om moeilijk te kunnen breken. Een geharde glasplaat is opgewassen tegen enorme druk, en is gemiddeld 5 keer zo sterk als gewoon enkel of dubbel glas van dezelfde dikte. Zoals we eerder vertelden, komt dat door de ‘trekspanning’ binnenin de glasplaat. Die enorme spanning brengt echter nog een voordeel met zich mee. Eventuele glasschade is veel minder gevaarlijk: áls je na veel moeite de kern van de glasplaat toch weet te bereiken en het glas breekt, zal het hele gevaarte ook in één keer in duizenden stukjes uiteen vallen. Dit beeld zal u wellicht bekend voorkomen, bijvoorbeeld van een vernield bushokje. Het grote voordeel is dat deze stukjes, anders dan grote scherven glas, ‘zachtere’ randjes hebben, wat de kans op verwondingen sterk verkleint. Zo is gehard glas dus sterker én veiliger dan gewoon glas.

gehard glas kapot

Gehard glas vind je overal

Omdat gehard glas de veiligste vorm van enkel of dubbel glas is, wordt het veel toegepast op plaatsen waar glas zo min mogelijk moet kunnen breken – en áls het dan toch breekt, dan zo veilig en gecontroleerd mogelijk. Dat kan nodig zijn in de openbare ruimte, bijvoorbeeld in winkelruiten, glazen deuren of bushokjes, maar ook in uw eigen huis. Denk dan aan tafelbladen, een douchedeur of een balkonafscheiding. Overal waar meer kracht en veiligheid vereist zijn, is gehard glas een ideale optie.

Zo wordt het gemaakt

Gehard glas kan in principe zeer dun zijn, de kracht van het glas komt voort uit het productieproces. Dat is kort samen te vatten in de volgende fases:

  • Het glas wordt op maat gesneden
  • Alle randen worden geslepen tot ze niet meer scherp zijn
  • Het glas wordt in een oven opgewarmd tot +/- 600 graden Celsius
  • Net voor de glasplaat barst, wordt hij zo snel mogelijk weer afgekoeld

Omdat glas een slechte geleider van warmte is, wordt de glasplaat van binnen minder snel heet dan van buiten. Deze temperatuurverschillen worden omgezet in die eerder genoemde ‘trekspanning’ zodra de glasplaat daarna zo snel mogelijk wordt afgekoeld. Die spanning maakt de glasplaat zo hard en ondoordringbaar.

Opties en alternatieven

Zoals eerder al gezegd, is gehard glas in allerlei varianten verkrijgbaar. Niet alleen de dikte kan verschillen, het is bijvoorbeeld ook mogelijk om het glas mat te maken, of van een bepaald motief te voorzien. Een andere optie voor enkel of dubbel glas dat zeer veilig en stootvast is, is gelaagd glas. Anders dan gehard glas bestaat dit uit meerdere glasplaten, die onder extreme hitte aan een sterke laag doorzichtig folie of plastic zijn gesmolten. Bij harde slagen of stoten zal dit glas vrijwel nooit breken; de losse stukjes glas blijven altijd ‘kleven’ aan de tussenlaag. Dit maakt gelaagd glas erg geschikt als inbraakwerend glas.

Gratis offertes voor gehard glas

Dubbelglas-Weetjes.nl brengt u graag in contact met leveranciers van gehard glas bij u in de buurt. U kunt hier geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van glaszetters bij u in de regio. U krijgt dan van maximaal 5 bedrijven een offerte opgestuurd, op maat gemaakt voor uw opdracht. Door deze prijzen naast elkaar te leggen, bespaart u aanzienlijk op uw aankoop van dubbel glas of gehard glas. Als u zeker wil zijn van kwaliteit van de dubbelglas specialist kunt u altijd nog kijken naar het GBO keurmerk. Zo weet u zeker dat u goed zit.