Brandwerend glas

Wanneer u uw pand en uw bezittingen tegen brand wil beschermen, is brandwerend glas het overwegen waard. Waar moet u aan denken bij het bepalen van het type brandwerend glas dat u wilt laten zetten?

Hoeveel kost het?

De kwaliteit van brandvertragend en brandwerend glas wordt afgemeten aan de mate waarin het glas aan de volgende drie eisen voldoet:

  • Het glas mag niet uit elkaar vallen bij blootstelling aan brand (E classificatie)
  • Het glas en de naden mogen geen vlammen of rook doorlaten (EI classificatie)
  • Het glas moet de ergste temperatuurstijging tegen kunnen houden (EW classificatie)

Prijzen voor brandvertragend of brandwerend glas liggen gemiddeld tussen de 250 en 550 euro per m2. De prijs van brandwerend glas hangt nauw samen met de tijd en de mate waarin het glas aan deze criteria voldoet. Dit wil zeggen dat de kwaliteit van het glas bepaalt hoe lang het glas vuur- en hittebestendig is. Hogere kwaliteit betekent langere bescherming tegen brand, maar vaak ook een hogere prijs. Bent u benieuwd hoeveel brandwerend glas u zou kosten? Vraag dan tot 5 vrijblijvende offertes aan bij een glaszetter in de buurt.

Waarom brandwerend glas gebruiken?

Brandwerend glas, ook wel brandvertragend glas genoemd, is glas dat ontworpen is om brand zoveel mogelijk tegen te gaan. Het bezit eigenschappen die het verspreiden van een brand tegengaan en daarmee bijvoorbeeld een veilige vluchtroute kunnen garanderen. Brandwerend glas draagt niet bij aan het blussen van de brand maar zorgt er voornamelijk voor dat de brand zich lastiger kan uitbreiden. Deze glassoort wordt daarom veel gebruikt in openbare gebouwen en kantoren.

Samenstelling van brandwerend glas

De samenstelling van brandwerend glas verschilt per fabrikant en per type. Over het algemeen wordt het glas in verschillende categorie├źn verdeeld, gebaseerd op het aantal minuten dat het glas bij brand vertragend werkt. De meest gebruikte soorten brandwerend glas zijn de soorten die het vuur 30 tot 60 minuten kunnen weerstaan, maar er bestaat ook glas dat nog sterker is. Afhankelijk van de wensen en de functie die het glas moet vervullen kan een professionele glaszetter u adviseren over de voor u beste samenstelling van brandwerend glas.

Profielen en kozijnen

Bij het brandveilig maken van een ruimte is het verstandig om naast brandwerend glas ook aandacht te besteden aan het brandveilig maken van de constructie waarin het glas geplaatst wordt. Kiest u bijvoorbeeld voor houten, stalen of kunststof profielen, en met welke kit dicht u de naden af? Een glaszetter kan u adviseren in deze keus, zodat uw constructie optimaal brandwerend is.

Vergelijk offertes voor voordelig brandwerend glas

Omdat brandwerend glas aan allerlei voorschriften en eisen moet voldoen is het belangrijk om het glas te laten plaatsen door een goede glaszetter. Om een erkende glaszetter in uw buurt te vinden kunt u gemakkelijk en snel tot 5 offertes met elkaar vergelijken. Zo vindt u niet alleen glaszetters in uw buurt, maar bespaart u ook tot 40% op de prijs van brandwerend of brandvertragend glas.

brandwerend glas