Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is er in vele soorten en maten. Wat zijn de verschillende eigenschappen en gemiddelde prijzen, en hoe laat u snel en voordelig veiligheidsglas plaatsen?

Uiteenlopende prijzen

Er is niet één gemiddelde prijs te noemen voor veiligheidsglas, omdat onder deze term verschillende soorten enkel of dubbel glas kunnen worden verstaan. Als we echter uitgaan van de 2 meest voorkomende soorten veiligheidsglas, namelijk gelaagd en gehard glas, dan is er wel een indicatie te geven:

  • gelaagd glas, éénzijdig: vanaf € 40 per m2
  • gelaagd glas, tweezijdig: vanaf € 80 per m2
  • gelaagd met extra folie voor gehard glas: vanaf € 100 per m2
  • gehard glas, niet gelaagd: vanaf € 40 per m2

Veiligheidsglas iets voor u?

Veiligheidsglas is overal toepasbaar. Wilt u bijvoorbeeld steviger glas in een binnendeur omdat de kinderen wel eens met de deur gooien? Of bent u op zoek naar glaswerk dat inbraakwerend werkt en ook nog isolerende eigenschappen heeft? Het is altijd raadzaam eerst een glasspecialist om gericht advies te vragen.Hij kan u het beste vertellen of veiligheidsglas iets voor u is, en voor welke soort u zou moeten kunt kiezen. Een snelle manier om met glaszetters in uw regio in contact te komen, is door offertes aan te vragen. Dit is gratis en vrijblijvend, en u kunt zelf kiezen voor de glaszetter met de beste offerte.

Soorten veiligheidsglas

Afhankelijk van de toepassing is veiligheidsglas glas dat speciaal is ontworpen om grote krachten te weerstaan of om veilig te breken. Het wordt veel toegepast op openbare plaatsen, op straat en in gebouwen, maar ook particulieren kiezen regelmatig voor een bepaalde vorm van veiligheidsglas in hun huis. Hieronder behandelen we de volgende soorten veiligheidsglas:

  • Gelaagd glas
  • Inbraakwerend glas
  • Gehard glas
  • Draadglas
  • Brandwerend glas
  • Plexiglas

Gelaagd glas

De meest voorkomende soort veiligheidsglas is gelaagd glas. Gelaagd glas wordt gemaakt door 2 of meer glasplaten met behulp van een sterke folie aan elkaar te smelten. De kracht van dit glas is dat het bij een harde slag nooit in zijn geheel breekt; er kan weliswaar een ster ontstaan, maar de glasscherven zullen aan het folie blijven kleven. Een gelaagde glasplaat is dus erg moeilijk volledig kapot te krijgen. Daarom wordt dit ook wel inbraakwerend glas genoemd. Gelaagd glas is verkrijgbaar vanaf €40 per m2, voor de zeer sterke soorten moet u eerder richting de €100 per m2 denken.

veiligheidsglas gelaagd

Gehard glas

In tegenstelling tot de gelaagde variant, gaat het bij gehard glas doorgaans om één enkele glasplaat. Dit glas wordt door extreme verhitting ‘op spanning’ gebracht, waardoor het vrijwel niet kapot is te krijgen. Wanneer het dan toch eenmaal breekt, gebeurt dat zo veilig mogelijk: het glas valt onmiddellijk uiteen in duizenden stukjes met een enigszins ‘zachte’ rand, zodat het geen verwondingen kan veroorzaken. Dit maakt gehard glas uitermate geschikt als veiligheidsglas. Het wordt dan ook veel toegepast in openbare ruimtes, met als bekend voorbeeld natuurlijk het bushokje. U kunt er ook voor kiezen om op bepaalde plaatsen in huis gehard glas te laten plaatsen. Dit glas is al beschikbaar vanaf €40 per vierkante meter.

Draadglas

De naam zegt het al: draadglas is een glassoort waarin metalen draden zijn verwerkt. Dankzij die draden zal dit glas niet meteen uiteenvallen zodra het barst. Draadglas is daardoor veiliger dan gewoon glas, en werkt daarnaast inbraakvertragend. Bovendien is het relatief goedkoop, omdat de glassoort in draadglas vrij dun is. Draadglas is al verkrijgbaar vanaf € 40 per m2.

veiligheidsglas draadglas

Brandwerend glas

Brandwerend of -vertragend glas moet brandontwikkeling zoveel mogelijk tegengaan. Dit glas valt minder snel uiteen bij blootstelling aan brand, laat minder vlammen of rook door en is bestand tegen heftige temperatuurstijgingen. Hoe hoger de kwaliteit, hoe langer de verspreiding van brand wordt tegengegaan. Houdt u er wel rekening mee dat de productie van brandwerend glas een kostbaar proces is, en de prijzen dus hoger liggen dan bij andere glassoorten: brandwerend glas prijzen liggen tussen de €250 en €500 per m2.

Plexiglas: geen echt glas, wel veiliger

Eigenlijk is plexiglas een misleidende term. Plexiglas is immers geen echt glas, maar een kunststofsoort die ook wel acrylaat wordt genoemd. Dit kunststof is zodanig licht en transparant dat het nauwelijks van echt glas is te onderscheiden. Het voordeel van plexiglas is dat het veel sterker, duurzamer en handzamer is dan enkel of dubbel glas. Het is lichter maar veel stootvaster, en wordt daarom veel gebruikt voor ramen in caravans, windschermen, carports en aquaria, of als los te monteren voorzetraam. Plexiglas met een dikte van 3mm is verkrijgbaar vanaf ongeveer €50 per m2.

Vraag nu veiligheidsglas offertes aan!

U ziet: op het gebied van veiligheidsglas zijn er veel keuzes mogelijk, maar welke soort is het beste voor uw situatie? Een lastige vraag, maar wat kan helpen, is door bij verschillende glaszetters een gratis offerte aan te vragen. U krijgt dan meer informatie over de mogelijkheden die zij bieden, en de verschillende tarieven voor het plaatsen van glaswerk. Consumenten die u voorgingen, bespaarden met deze offertes tot wel 40% op de uiteindelijke aanschaf van veiligheidsglas.