Glassoorten

Dubbel glas, gelaagd glas en gehard glas, vrijwel iedereen kent het van naam. Maar wat zijn de kenmerken van deze glassoorten precies en wat kost het plaatsen van de glassoorten in uw persoonlijke situatie? Lees snel verder en vindt de antwoorden op deze vragen.

Prijzen van de verschillende glassoorten

Bent u benieuwd naar de prijzen van de verschillende glassoorten? In onderstaande tabel ziet u een prijsindicatie voor de plaatsing per glassoort.

GlassoortenGemiddelde prijs per m² (incl. montage en btw)
Draadglas€ 100
Plexiglas (5mm)€ 115
Gehard glas€ 120
Dubbel glas (HR ++)€ 130
Enkel glas€ 140
Gelaagd glas€ 150
Brandwerend glas€ 450

Om u een indicatie te geven van de totale kosten hebben we voor u een prijsvoorbeeld opgesteld. Een gemiddeld rijtjeshuis heeft een raamoppervlakte van 20m². Wanneer er in dit rijtjeshuis dubbel glas (HR++) wordt geplaatst kunt u rekening houden met € 2.600 voor de totale klus, inclusief montage en btw. Bent u benieuwd naar de exacte prijs van de verschillende glassoorten voor uw persoonlijke situatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan. Binnen 2 werkdagen ontvangt u prijsinformatie van maximaal 5 verschillende glaszetters bij u in de buurt. Vervolgens kunt u de offertes vergelijken en de voordeligste aanbieder uitkiezen. De mensen die u voorgingen hebben namelijk ervaren dat het prijsverschil tussen glaszetters kan oplopen tot wel 40%. Besluit u uiteindelijk toch af te zien van de klus? U zit nergens aan vast.

Glassoorten

Glassoorten

Vanaf de industriële revolutie begon men met het industrieel produceren van diverse soorten glas. Deze ontwikkeling heeft sindsdien niet meer stilgestaan. Men ontdekt steeds vaker nieuwe samenstellingen en verwerkingstechnieken. We behandelen de 7 meest voorkomende glassoorten:

  1. Dubbel glas
  2. Enkel glas
  3. Brandwerend glas
  4. Draadglas
  5. Gehard glas
  6. Gelaagd glas
  7. Plexiglas

Dubbel glas

Dubbel glas is een van de populairste glassoorten door zijn hoge isolatiewaarde en stevigheid. Dubbel glas bestaat uit minimaal 2 glasplaten die op een buisje gekit zijn, een zogenoemde afstandhouder. Tussen de glasplaten zit een laag lucht die de isolerende werking met zich meebrengt. Dit is ook wel de reden dat het isolatieglas genoemd wordt. Een relatief nieuwe ontwikkeling in dubbel glas is HR beglazing. Bij HR glas is de lucht tussen de 2 glasplaten vervangen door een speciaal gas (edelgas argon). Dit gas zorgt voor een extra isolerende werking. HR glas is verkrijgbaar in verschillende klassen, aangegeven met plusjes. Hoe meer plus, hoe hoger de isolatiewaarde. HR++ glas is momenteel de populairste variant.

Dubbel glas

Enkel glas

Enkel glas kennen we allemaal. Het glas dat relatief snel breekt, vrijwel niet isoleert en waarbij de binnen kozijnen nat blijven door de aanhoudende condensvorming. Er kan geconcludeerd worden dat enkel glas niet meer nieuw geplaatst wordt in woningen. Dit heeft een belangrijke oorzaak zoals u wellicht in de prijzentabel heeft kunnen zien: Het laten plaatsen van enkel glas is duurder dan het plaatsen van dubbel glas. Dit komt omdat de vraag naar dubbel glas enorm is gestegen waardoor dubbel glas in enorme hoeveelheden wordt gefabriceerd, een logisch gevolg is dat de prijs vervolgens daalt. In de meeste gevallen is het mogelijk om in de huidige kozijnen van het enkel glas, dubbel glas te laten plaatsen. Kortom, enkel glas zien we steeds minder terug in woningen en is dan ook de minst populaire van de glassoorten. Dubbel glas is goedkoper en heeft veel meer voordelen.

Brandwerend glas

Brandwerend glas, ofwel brandvertragend glas, is ontworpen met als doel om u en uw huis te beschermen tegen brand. Het klinkt misschien vreemd, waarom zou dit glas u kunnen helpen tijdens een brand? Brandwerend glas beschikt over eigenschappen die het verspreiden van een brand tegengaan, zo zou het bijvoorbeeld een veilige vluchtroute kunnen garanderen. Kortom, het zorgt ervoor dat het vuur zich moeilijker kan uitbreiden. Een gemiddeld brandwerend raam houdt het vuur 30 tot 60 minuten tegen.

Draadglas

Draadglas is te herkennen aan enkel glas met daarin ijzeren gaas dat dient als een soort wapening. U kent dit glas vast wel van de klaslokaal deuren in uw oude basisschool. Het draadraster houdt bij een breuk de glasscherven bijeen, hierdoor behoort het draadglas tot de categorie veiligheidsglas. Het draadraster zorgt niet voor dat het glas velen malen sterker wordt, maar het heeft puur een beschermende functie.

Draadglas

Gehard glas

Gehard glas is in tegenstelling tot dubbel glas of gelaagd glas één enkele glasplaat. Bij gehard glas gaat het in mindere mate om de dikte van het glas, maar vooral om de manier waarop deze glassoort gemaakt is. Door extreme verhitting van de glasplaat, gevolgd door een snelle afkoeling ontstaat er een trekspanning die het glas een stuk sterker maakt. Dit glas is tot wel 5 maal sterker dan regulier enkel glas. Geharde beglazing is een glassoort die onder meer toegepast bij deuren, maar ook als afscheiding van bijvoorbeeld een balkon.

Gelaagd glas

Gelaagd glas is een glassoort dat net als dubbel glas uit 2 of meerdere glaslagen bestaat. Het verschil is dat er tussen dubbel glas een lucht- of gaslaag zit en gelaagd glas juist bestaat uit 2 of meer op elkaar geplaatste glasplaten met daartussen een kunststof folie. Het glas zit vast aan het doorzichtige folie wat ervoor zorgt dat het glas moeilijk kapot te krijgen is. Door de taaie folielaag zal de ruit nooit in kleine stukjes uit elkaar vallen. Dit soort veiligheidsglas staat voornamelijk bekend als het glas dat gebruikt wordt voor autoruiten. Echter kan gelaagd glas ook gebruikt worden voor glazen deuren of wanden, of voor extra sterke ramen in huis.

Plexiglas

Plexiglas, ook wel acrylglas of perspex genoemd, is in principe geen officiële glassoort, ook al doet de naam dit vermoeden. Dit komt omdat het gemaakt is van kunststof, genaamd acrylaat. Plexiglas is echter zo transparant dat het vaak voor dezelfde functie wordt gebruikt als glas. Het grote voordeel van plexiglas is dat het sterker is dan gewoon glas, daarnaast is het ook makkelijker te bewerken dan gewoon glas. Plexiglas wordt voornamelijk gebruikt als ramen in caravans, windschermen in de tuin, grote aquaria en als voorzetraam tegen de kou en tocht.

Interessante bespaartip: vergelijk offertes!

Bent u zich momenteel aan het oriënteren op de mogelijkheden van beglazing? Het laten plaatsen van glas is nauwkeurig werk. Alles moet bijvoorbeeld waterdicht zijn, het gaat immers wel over uw bescherming en gezondheid. We raden u dan ook aan om het glas te laten zetten door een betrouwbare lokale glaszetter. Wij bieden u graag de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend meerdere professionele glaszetters bij u in de buurt met elkaar te vergelijken. Door het vergelijken van lokale glaszetters kunt u namelijk to wel 40% besparen op uw nieuwe ramen. De kans is aannemelijk dat u hier in eerste instantie niet bij stil stond, maar achteraf bent u blij dat u niet te veel geld heeft betaald voor het laten plaatsen van uw glas. Offertes aanvragen is heel eenvoudig. U vult uw postcode en de opdrachtomschrijving in op onze korte offertepagina en ontvangt vervolgens binnen 2 werkdagen tot maximaal 5 offertes van ervaren glaszetters bij u in de buurt. Kortom, maak de juiste keuze en geniet van uw nieuwe ramen zonder onnodig te veel geld uit te geven.

Glassoorten vergelijken