Glas-in-lood

We kennen glas-in-lood ramen voornamelijk van de immense ruiten in kerken en de toepassing in jaren ‘30 huizen, maar glas-in-lood wordt ook de laatste jaren nog steeds gemaakt. Wat zijn de mogelijkheden voor glas-in-lood in uw huis?

Wat kost een glas-in-lood raam?

Het maken van een glas-in-lood raam is een secuur werk. Omdat het maken van een enkele ruit nogal wat tijd kost en niet meer door zoveel glaszetters gedaan wordt, liggen de prijzen voor glas-in-lood ramen redelijk hoog vergeleken met ruiten van normaal enkel glas. De prijs voor een glas-in-lood raam is daarnaast nog afhankelijk van het soort glas dat gebruikt wordt en de hoeveelheid arbeidsuren die er nodig zijn om een nieuw glas-in-lood raam te construeren. Gemiddeld moet u denken aan 300 euro per m2, maar de prijzen tussen glaszetters verschillen. Neem daarom contact op met uw plaatselijke glaszetter of vraag vrijblijvend 5 offertes aan. Op die manier kunt u in alle rust de verschillende prijzen met elkaar vergelijken en tot wel 40% op de aanschafprijs van een glas-in-lood raam besparen.

Wat is glas-in-lood?

Een glas-in-lood raam bestaat uit verschillende kleine stukjes glas die met behulp van een loden profiel bij elkaar gehouden worden. Het maken van ramen op deze manier stamt nog uit de Middeleeuwen. In deze tijd was het namelijk nog niet mogelijk om grote glazen platen te maken. Voor grote ramen was het daarom nodig om een raam te maken uit meerdere stukken glas.

Dit maakte het echter wel mogelijk om afbeeldingen in het glas te creëren.
Dit is goed te zien in bijvoorbeeld kerkramen. Het jongere glas-in-lood dat voornamelijk in jaren ‘30 huizen werd gebruikt,
wordt gekenmerkt door een andere stijl. Dit glas wordt over het algemeen vooral gesierd door rustigere, abstractere vormen. Ook het kleurgebruik is bij dit glas minder heftig.

Glas in lood

Tocht en kou

Antiek glas-in-lood brengt een unieke sfeer in uw huis, maar wanneer het gebruikt wordt als buitenraam, kan het zijn dat u last heeft van tocht en slechte isolatie. Glas-in-lood ramen bestaan namelijk bijna altijd uit een enkele glasplaat. Dat komt omdat de techniek voor het maken van glas-in-lood ramen al eeuwenoud is. Toen deze techniek werd ontwikkeld, werd er nog weinig stilgestaan bij de isolatiewaarde van glas. Daarnaast maken de vele verbindingen in het glas uw ruit extra kwetsbaar voor tocht of lekkage. Gelukkig maken moderne technieken het mogelijk om deze ongemakken tegen te gaan.

Glas-in-lood isoleren

Aangezien de laatste jaren de behoefte aan goed geïsoleerde huizen is gegroeid, kan het zijn dat u overweegt uw glas-in-lood te isoleren. Er zijn verschillende opties om dit goed te doen én uw glas-in-lood te behouden. Elk van deze mogelijkheden heeft zijn voordelen en nadelen. Eén van de opties is bijvoorbeeld om uw glas-in-lood raam te beschermen door een voorzetraam te plaatsen. Dit houdt in dat u een extra glasplaat aan de binnen- of buitenkant van uw bestaande ruit plaatst. Op deze manier creëert u een extra barrière van lucht tussen de twee glasplaten, met betere isolatie tot gevolg. Toch zit er ook een kanttekening aan deze oplossing. Soms heeft het plaatsen van een voorzetraam namelijk schittering of verkleuring van het tin in het glas-in-lood tot gevolg, en dit kan afbreuk doen aan de ‘beleving’ van het glas-in-lood. Bent u benieuwd naar deze of andere oplossingen? Vraag dan uw glaszetter om advies.

Glas-in-lood zelf ontwerpen

Het is tegenwoordig ook mogelijk om glas-in-lood zelf te ontwerpen. Op deze manier kunt u deuren en ramen een persoonlijk tintje meegeven. Bij nieuw glas-in-lood voor buitenramen wordt de gekleurde glasplaat vaak gecombineerd met een extra glasplaat, die het glas-in-lood tegen weersinvloeden moet beschermen en de isolatiewaarde verhoogt. Op deze manier haalt u de unieke sfeer van glas-in-lood in huis zonder afbreuk te doen aan de isolatie van uw raamwerk.

Glas in lood

Glas-in-lood offertes aanvragen

Bent u enthousiast geworden over de mogelijkheden van glas-in-lood? Informeer dan eens naar de kosten van het plaatsen van glas-in-lood in uw woning. Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden en de kosten van het plaatsen of restaureren van glas-in-lood adviseren wij u om eerst een aantal offertes aan te vragen bij glaszetters in uw buurt. Op die manier kunt u een weloverwogen beslissing maken over het plaatsen van glas-in-lood in uw huis.