Nieuw ‘onzichtbaar’ glas op de markt

Onzichtbaar?

Die term moet u wel iets anders opvatten dan u wellicht in eerste instantie zou doen. Niet zozeer de glasplaat is onzichtbaar, maar de plaatsing in de ruimte. Na eindeloze pogingen heeft de Limburgse glaswerker Ringo Cruysberghs het voor elkaar gekregen een ruit te ontwerpen waarvan de afwerking aan de wand of op de vloer niet meer zichtbaar is. De overgang van raam naar omlijsting is verdwenen, iets waar architecten wereldwijd al lange tijd het hoofd op braken. Cruysberghs heeft al patent aangevraagd en noemt de techniek “Rinvisible”, aldus een bericht op bouwblog Bouwenwonen.net.

Wat is het?

Rinvinsible omvat een raamprofiel dat volledig onzichtbaar verwerkt wordt achter de buitenmuur en onder de vloer. Met behulp van overschilderbare afwerkingen van gips en hoogwaardig hout sluiten de ramen perfect aan bij het interieur van een woning. De overgang is niet meer te zien. Soortgelijke afwerkingen waren al wel mogelijk, maar de technieken waren ontoereikend, en als er iets kapot ging, moest onmiddellijk de hele ruit worden vervangen. Dat is nu voorbij.

Ideaal voor de moderne woning

In steeds meer moderne nieuwbouwwoningen vindt u grote glaspartijen, schuifpuien en -ramen. Architecten vinden zo veel mogelijk de grens tussen binnen en buiten laten vervagen, maar zichtbare profielen van ramen of schuifpuien zitten een absolute vervaging van die grens nog in de weg. ‘Onzichtbare’ ramen waren dan ook misschien wel de ‘missing link’ in het ontwerpen van moderne woonhuizen. Het is nog afwachten hoe het zich in de praktijk gaat uitwijzen, maar Rinvisible zou dit gaat wel eens kunnen gaan opvullen.

Veel opties mogelijk

Naar eigen zeggen biedt de uitvinding van Cruysberghs bovendien de mogelijkheid voor allerlei aanvullende opties. Zo zou het dubbel glas qua hoge isolatiewaarde niet misstaan in een energieneutrale woning, is het glas luchtdicht zodat het goed functioneert in een woning met balansventilatie, kan het glas zonwerend worden gemaakt en wordt eventuele raamverduistering aan de binnenzijde volledig weggewerkt.

Iets voor u?

Enthousiast geworden? Wellicht moet u uw enthousiasme nog even temperen. Echt op de markt is Rinvisible nog niet. Het bedrijf begint de afzet in Vlaanderen, en houdt voorlopig de productie en plaatsing nog volledig in eigen hand. Zo kan het onzichtbare glas op maat en direct overleg met architecten worden geleverd. Als het glas beschikbaar wordt voor meer glasbedrijven, houdt Dubbelglas-Weetjes u uiteraard op de hoogte.

Rate this post