Duurzaamheid loont

2014 is een prima jaar om eens kritisch te kijken naar uw energieverbruik. Dat is niet alleen voordelig voor het milieu, maar door op een aantal kleine dingen te letten kunt u ook veel geld op uw energierekening besparen. Hieronder vindt u drie tips die u tientallen tot honderden euro’s per jaar kunnen opleveren.

Tip 1: Tochtstrips plaatsen

Het plaatsen van tochtstrips langs ramen en deuren is een kleine moeite, maar levert een grote besparing op. Met tochstrips voorkomt u namelijk dat warmte ontsnapt via kieren en gaten in uw raamkozijnen. Tochtband is bijvoorbeeld al te verkrijgen vanaf vijf euro, en afhankelijk van uw situatie bespaart u vanaf 20 euro per jaar op de energierekening.

Tip 2: HR++ glas

HR++ glas heeft een hogere isolatiewaarde dan standaard dubbel glas en gewoon enkel glas. Heeft u dus nog geen HR++ glas dan is het de moeite waard deze investering te overwegen. In vergelijking met enkel glas bespaart u met HR++ glas namelijk 16 euro per vierkante meter per jaar op de stookkosten. Voor een kamer van 25 kubieke meter komt dit neer om een gemiddelde besparing van 400 euro per jaar. HR++ glas prijzen liggen gemiddeld rond de 80 euro per vierkante meter. Is HR++ glas geen optie? Isoleer uw ramen dan door isolerend folie te plakken of een goede raambekleding te kiezen. Zware gordijnen isoleren bijvoorbeeld ook.

Tip 3: Zet eens een raampje open

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar zelfs in de winter is het belangrijk uw huis goed te ventileren. Zet daarom eens een raampje open. De droge lucht die op die manier in uw huis binnenkomt is namelijk makkelijker op te warmen dan vochtige lucht, en op deze manier hoeft u cv-ketel minder hard te werken. Ook hiermee bespaart u euro’s op uw jaarlijkse energierekening.

Rate this post