Condens op de ramen

Condens op de ramen

Heeft u last van condens op de ramen van uw huis? Dat is in deze winterse periode niet ondenkbaar. Juist nu openbaren zich de meeste vochtproblemen met betrekking tot glasruiten. Op basis van de vragen die wij hierover binnen kregen, gaan we in dit artikel kort op de volgende situaties in:

  • Binnenkant van de beglazing
  • Tussen glasruiten van dubbel glas
  • Buitenkant van de ruiten

Binnenkant van de beglazing

Condens aan de binnenkant van het glas ontstaat bij enkele beglazing. De warmte van binnenshuis condenseert hierbij op de koude glasruit. U kunt dit voorkomen door goed (en continu) te ventileren. Denk hierbij aan ventilatieroosters, mechanische ventilatie en het regelmatig luchten door ramen open te zetten. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om dubbel glas te laten plaatsen.

Tussen glasruiten van dubbel glas

Condens kan ook tussen de glasruiten van het dubbel glas zitten. Dit ontstaat door een lek in het glas en is vaak vooral zichtbaar in de winter. Dan is de temperatuur van de ruit laag, waardoor vocht condenseert tegen het koude oppervlak. Mogelijke oorzaken zijn verouderde ramen, slecht kitwerk, verkeerde plaatsing van het glas, glasbreuk of een te zwaar raam voor het kozijn.

Helaas is de enige oplossing het vervangen van de dubbele beglazing. Voorkom dit probleem daarom door professionele plaatsing met voldoende steunblokjes, ventilerende glaslatten, een eventueel versterkt kozijn en het goed onderhouden van kitwerk.

Buitenkant van de ruiten

Vocht aan de buitenkant van dubbel glas komt ook voor. Dit kan gebeuren bij HR-beglazing. Door de goede isolatie hiervan is de binnenkant van het raam warm en blijft de buitenkant koud. Het vocht van buiten slaat dan op de buitenste ruit. Vaak uit zich dit ‘s ochtends en bij een hele hoge luchtvochtigheid. Dit zien we daarom vooral in de zomer. Deze condensvorming is nagenoeg niet te voorkomen. Gelukkig vormt dit geen probleem en is het een teken van goede isolatie.

Uw ervaringen

Heeft u ervaring met condens op de ramen? Dan zult u zich waarschijnlijk herkennen in 1 van de bovenstaande situaties. Heeft u aanvullende tips of adviezen over het voorkomen van condens? De redactie van Dubbelglas-Weetjes.nl is benieuwd naar uw ervaringen.

4/5 - (2 stemmen)