Airco en zonwering overbodig met nieuw dubbel glas

Nieuwe ontdekking

Elektrochroom glas bestaat al langer, maar kon tot voor kort alleen in beperkte mate licht tegenhouden of omzetten in bepaalde kleuren. Maar onderzoekers van het ministerie van Energie in de VS hebben nu een dun laagje op dubbel glas ontwikkeld, dat het met behulp van nanokristallen mogelijk maakt om indien gewenst licht én warmte van buiten te blokkeren.

Alleen infrarood licht geblokkeerd

Voor het eerst is het namelijk gelukt om alleen infrarood licht, dat onzichtbaar is maar wel warmte veroorzaakt, volledig te blokkeren. Met een elektrische aansturing kan deze blokkade worden aangezet, zodat nog wel natuurlijk zonlicht binnenkomt, maar geen warmte meer. De warmtetoevoer van zonlicht kan dus worden geregeld, waardoor extra zonwering of airco overbodig wordt.

Zonwerend glas

Ook nu al is er zonwerend glas beschikbaar voor woningen. Een speciale coating op dit glas zorgt ervoor dat de warmte van zonlicht wordt weerkaatst en dus buiten wordt gehouden. Deze bescherming is echter permanent en niet aan te sturen. Het nadeel daarvan is dat de warmte ook in de winter wordt tegengehouden, terwijl die juist dan soms zo welkom is. Het nieuwe elektrochrome glas uit Amerika zou hier dé oplossing voor bieden.

Dubbel glas voor comfort en besparing

Of en wanneer dit glas in Nederland op de markt zal komen, is nog niet duidelijk. De isolerende werking van dubbel glas is sowieso al zeer gunstig voor de energiezuinigheid van huishoudens. Doordat de temperatuur in huis beter op peil kan worden gehouden, is het minder vaak nodig om bij te verwarmen. Met bijvoorbeeld het populaire HR++ glas bespaart u tot wel € 260 op jaarbasis. Meer weten over de kosten en besparingen? Lees eens ons artikel over dubbel glas prijzen!

Rate this post